Vakuum uređaji – vakumiranje hrane je tretman hrane kod kojeg je moguće dulje očuvati sježinu hrane.
Naime u nedostatku zraka većina mikroorganizama i bakterija se ne može razviti.
To je tehnika koja omogućava očuvanje okusa, mirisa, boje i nutritivnih svojstava hrane, a koristi se i sa sirovim i kuhanim proizvodima.
Često u kombinaciji s hlađenjem.Kako izgleda vakumirani pripravak
Vrijeme skladištenja vakuum pakiranih proizvoda može varirati od 6 do 21 dan, ovisno o vrsti hrane.
TIPOVI UREĐAJA
Najviše korišten UREĐAJ u vakumiranjuj hrane je stroj za vakumiranje I pakiranje s vakuumskom komorom – POD ZVONOM – od INOX čelika.
Stroj je dostupan u više modela ,ovisno o snazi usisavanja.MASTERcateringGASTRO predlaže izuzetne strojeve!
Također ovisno ima li sustav za ubrizgavanje plina koji se koristi za stvaranje zaštitne atmosfere.
Strojevi s vakuumskom komorom obično se koriste za pakiranje prehrambenih proizvoda u delikatesama, supermarketima, mesnicama i cjelokupnom HO.RE.CA. sektoru.
Ali ne postoje samo strojevi strojevi s vakuumskom komorom.
Učestalo se koriste i modeli Vakuum uređaji – vakumiranje hrane sa vanjskom pozicijom vrećice.POGLEDAJ OVDJE.
Sve češće se se koriste i kod kuće, a mogu ukloniti zrak unutar vrećica koje imaju posebnu obradu nazvanu REBRASTA vrećica.
Veliki tj. široki prostor primjene ovih uređaja se može sagledati pomnim pregledom stručnih izvora s bogatim ilustracijama i pojašnjenjima.
Razlike između zvona i vanjskog istiska Vakuum uređaji – vakumiranje hrane
Razlika između zvonastih strojeva i vanjskih strojeva za ekstrakciju je u tome što ZVONASTI može imati vakuumsku pumpu velikog kapaciteta i omogućiti vakuumsko pakiranje tekućina.
U ovom slučaju bit će potreban stroj za vakuumsko punjenje na stolu.
Međutim u slučaju strojeva s vanjskim usisavanjem nije moguće vakumirati tekućinu.
Jer će u fazi usisavanja, vanjski tlak zraka komprimirati vrećicu uzrokujući istjecanje bilo koje tekućine iz nje.
Zaključno o temi Vakuum uređaji – vakumiranje hrane
Glavne prednosti su:
- zaustavljanje razvoja aerobnih mikroorganizama;
- kemijske promjene zbog kisika (oksidacija);
- održavanje svježine i zaštita od vanjskih prodornih mirisa.